Linux – problémy

V minulém článku jsem se pokusil sepsat výhody, které může nainstalování OS Linux na počítač přinášet. Každá mince má ale i druhou stranu, a pro objektivní rozhodnutí je třeba znát i to, co na Linuxu není zrovna ideální.

1. Instalace

Různé distribuce se stále snaží instalaci co nejvíce zpříjemnit a zjednodušit. Pravda ale je, že instalace Linuxu stále není tak jednoduchá jako instalace Windows. Hlavní problém spočívá v rozdělení disku na partitions a jejich následné přiřazení systému. V této fázi se může velice snadno stát, že díky neznalosti nebo nepozornosti přijdete o cenná data – a vím o čem mluvím, byl jsem jenom jedno kliknutí od vymazání a přeformátování mého oddílu s důležitými daty.
Pokud ale víte co děláte, a pokud si před kliknutím na „Další“ vše ještě jednou překontrolujete, je pravdou, že instalace Linuxu je daleko snazší a hlavně rychlejší než u Windows.

2. Dostupnost aplikací

Linuxové distribuce sice každá přicházejí s ohromnou zásobou programů, které byste mohli při běžném použití potřebovat, ale pokud chcete něco speciálnějšího, máte většinou smůlu. Jedná se o aplikace typu CAD/CAM, aplikace pro 3D modelování atd. S většinou distribucí dodávaný editor GIMP přes nesporné kvality stále za Windowsím Photoshopem zaostává. A takhle je to se vším. A pokud rádi hrajete, máte smůlu dvojnásobnou – opravdu jen málo her jde hrát i pod Linuxem (a ty nativně Linuxové stojí většinou za nic).
Spoustě uživatelů také může vadit, že pro Linux není dostatek placených programů – jedná se většinou o Open source, nebo o freeware – a tím pádem neexistuje uživatelská podpora. Toto je problém i samotného systému – prostě ho nemáte komu hodit na hlavu.

3. Zorientování se v systému

Windows jsou od počátku stavěny jako systém pro začátečníky s počítačem. Linux má sice hromadu funkcí a spoustu nainstalovaných programů, pokud ale chcete konfiguraci nějakého změnit, většinou se tak děje přes příkazovou řádku nebo textové soubory. Jakkoliv je to elegantní a rychlé řešení, začátečníky spíše odradí. (Na druhou stranu stále trvám na tom, že po nakonfigurování je Linux lepší na použití než Windows – takže pokud to někdo udělá za vás …)

4. Nedostatek literatury

Nevím, jestli je to tím, že od uživatelů Linuxu se očekává, že už z principu nechtějí za nic platit, ale na trhu je katastrofální nedostatek literatury o Linuxu. Nemyslím tím pětisetstránkové bichle, které popisují snad všechno co systém umí (těch pár k nalezení je), ale jednoduché příručky pro začátečníky, jakých je pro Windows v každém knihkupectví spousta. Tento nedostatek sice můžete nahradit procházením různých wikistránek a fór, ale dobře napsanou knihu nic nenahradí.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *