Project Natal

Pod tajuplným názvem Project Natal se skrývá návrh nového ovládacího rozhraní konzole Xbox od Microsoftu. Všemožnými zábavnými ovladači proslula hlavně Wii od Ninteda (různé elektrické kytary, taneční podložky apod.), ale Microsoft se rozhodl posunout ovládání her a všech ostatních možností konzole ještě o kus dál. Natal má totiž umožňovat ovládání gesty celého těla (užitečné hlavně ve hrách) ale i plnohodnotné rozpoznávání hlasu.

Na přiloženém videu jsou některé jeho vlastnosti představené, byť trochu idealizovaně na příkladu typicky reklamsky happy rodiny. Dá se také očekávat, že ve finále nebude vše fungovat tak hladce – rozpoznávání vizuálních a hlasových vzorců vyžaduje obrovský výkon a je velice náročné na naprogramování. Natal má obsahovat samostatný procesor přímo k tomuto určený, přesto ale nejsem přesvědčený o tom, že bude vše tak úžasné, jak video ukazuje. Nejsem si také jistý, jestli se bude každému chtít máchat například při výběru filmu zběsile rukama, když může na ovladači jednoduše mačkat šipku doprava.

Pokoukání je to ale hezké, tak si ho nenechte ujít.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=oACt9R9z37U]

Adobe AIR

Adobe Air je multiplatformní prostředí, které vám umožňuje spuštět internetové aplikace uvnitř malých prográmků běžících na ploše. Jejich smyslem je přenést některé činnosti z internetového prohlížeče přímo na plochu. Výhodou je velice snadná instalace, obvykle příjemné grafické prostředí a k tomu navíc velmi malá náročnost na zdroje počítače.

K jejich spuštění si napřed musíte stáhnout samotné prostředí a nainstalovat ho (oficiální stránka). Poté si můžete odkudkoliv stahovat miniaplikace (mají vždy název *.air) a instalovat je na tři kliknutí.

Moje nejoblíbenější AIR aplikace:

Shrink O’Matic – umožňuje velice pohodlně měnit velikost obrázků, a to i více najednou. Dejte jen pozor na zachování poměru stran při nastavování nových velikostí, jinak se dočkáte špatných výsledků.

Google analytics tool – snadné prohlížení statistik z Google analytics. Stahujte nejnovější verzi, v současné době je jí beta 3.

Kuler desktop – program na prohlížení barevných schémat. Data bere z online aplikace Kuler. Odkaz vede přímo na stažení instalátoru.

 

Další můžete hledat například zde (airapps).

 

Nových miniaplikací přibývá jako hub po dešti, určitě si najdete své oblíbence.

Tip na dobrou sestavu

Prudký pád cen komponent sebou nese možnost za velmi malé peníze upgradovat starý počítač. Velmi výhodná je zvláště platforma AMD/ATi, konkrétně čipset 780G a procesory Athlon X2. Taková sestava je výhodná nejen cenově, ale i spotřebou.

780G je nejmodernějším levným čipsetem pro AMD procesory. Podporuje všechny možné technologie (SATA 3G, FireWire, PCI-E 2, atd.) a navíc obsahuje integrovanou grafickou kartu Radeon HD 3200 (DirectX 10.1). Tato karta je použitelná ve starších hrách, ale jejím hlavním trumfem je kompletní akcelerace HD videa (až na to zpropadené dešifrování, které zůstává na procesoru a sežere pár procent jeho výkonu). Základní deska s tímto čipsetem ve formátu mATX stojí okolo 1 600 Kč.

Procesory od AMD jsou sice na stejných frekvencích o něco pomalejší a hůře přetaktovatelné než ty od Intelu, jsou ale o dost levnější (navíc Intel má obvykle i dražší základní desky). Jejich výhodou je také o dost nižší spotřeba (některé modely mají maximální spotřebu 45 W, při použití technologie C&Q při nečinnosti jednotky watů). O výkon se také bát nemusíte, pro většinu úkolů kromě hraní či kompilace jsou "nekonečně" rychlé (o tom svědčí i to, že řada lidí je pro dosažení co nejnižší spotřeby podtaktovává a bez problémů je takto provozuje). Cenově si můžete vybírat mezi nepřeberným množstvím procesorů, mezi nimiž jsou rozestupy v řádu desetikorun. Svůj tedy určitě najdete. Rozumné je utratit okolo 1300 – 1400 Kč. Mým tipem je Athlon 64 X2 4050+ EE za 1380. Pokud chcete spíše výkon, můžete vzít 4600+ za stejnou cenu, ale s vyšší frekvencí (a spotřebou).

Posledním dílkem upgradovací skládačky jsou paměti. 2×1 GB značkových pamětí (pro dual channel přístup) stojí dnes pod 900 Kč…

Žádné další komponenty nepotřebujete. Grafická karta je integrovaná a zdroj vám klidně stačí starý (350, ale klidně i 300 W – pokud se budete s procesorem držet při zemi). Do desek také strčíte starý disk i vypalovačku.

Dohromady za tyto tři komponenty dáte okolo 4 000 Kč a sestava bude stačit opravdu na naprosto všechno kromě hraní. Řečem o nestabilitě AMD nevěřte, do nasazení 24/7/365 jsou možná vhodnější Intely (i to je ale diskutabilní, za řečmi o nestabilitě AMD podle mě stojí hlavně staré nepodařené čipsety nVidia a zvláště VIA), vy ale nic nepoznáte. Co poznáte je nižší cena pořízení a nižší náklady na provoz.

Windows Live Writer

Jako jednu ze součástí rodinu služeb Windows Live poskytuje Microsoft zdarma i program Windows Live Writer. Je primárně určen pro publikování na serverech Microsoftu, funguje ale i na blozích spravovaných WordPressem (jako tento).

V konfiguraci jen zadáte adresu blogu a přihlašovací informace a můžete psát pohodlně ve WISIWYG editoru. Překvapující je, že Live Writer generuje XHTML validní kód i při použití složitějšího formátování. Dovede také automaticky uploadovat obrázky na server.

Psaní blogu v LW je velice pohodlné a rychlé, doporučuji…

lw

O výpalném

Před několika dny jsem si objednal novou flash klíčenku. Zajímal jsem se proto, kolik procent z její ceny tvoří poplatky na autorská práva, které se odvádějí organizaci OSA (běžně používaným termínem pro tyto poplatky je „výpalné“).

Podle nového zákona upravujícího tuto problematiku, se z paměťových karet (kam jsou řazeny i klíčenky) platí 6 Kč za každých započatých 512 MB kapacity, ze svojí 2 GB klíčenky jsem tedy zaplatil 24 Kč. Nezdá se to moc, ale cena celé klíčenky byla 209 Kč, výpalné tedy tvoří přes 11 % ceny! U největších dostupných klíčenek (32 GB) dělá výpalné skoro čtyři sta korun. Cena za GB u flash pamětí navíc klesá doslova volným pádem, doba kdy bude podíl výpalného tvořit přes polovinu ceny není daleko.

Placení výpalného se nevyhnete při nákupu prakticky všeho, na čem lze ukládat či rozmnožovat autorsky chráněný obsah. Kompletní sazebník najdete například zde.

Nehorázné je nejen to, že platí paušálně všichni (i ti kdo nikdy žádný nelegální obsah ukládat nebudou), ale také to, že poplatky se odvádějí soukromé organizaci, jejíž hospodaření nepodléhá veřejné kontrole.

Závislost poruchovosti na teplotě u pevných disků

O tom, že s rostoucí teplotou klesá spolehlivost pevných disků ví snad všichni, kdo se o počítače zajímají.  Na jednom serveru jsem našel graf, který vypovídá přesně o tom, jakým tempem očekávaná spolehlivost klesá. Je to poměrně děsivé pokoukání.

graf 

Vysvětlivky:

Životnost zde zastupuje veličina MTBF. Je to hodnota, která udává, jak dlouho trvá, než se porouchá průměrná jednotka daného zařízení. Poskytuje jí obvykle výrobce a udává se v provozních hodinách. Například pokud je u pevného disku udáno MTBF 500 000 power-on hours, znamená to, že z velkého množství kusů daného disku by měla být průměrná doba, než dojde k poruše 500 000 provozních hodin.

Na ose y u grafu je koeficient, kterým MTBF násobíme v závislosti na hodnotách osy x, která udává teplotu. Jednotlivé křivky sledují tento vztah při různých průměrných hodnotách zatížení. Tipoval bych, že u běžně využívaného disku bude hodnota vužití někde okolo 10 – 20 %.

Tento obrázek sleduje závislost u disků s jednou plotnou. S přibývajícími plotnami platí, že se křivky stávají strmější, přičemž hodnoty rostou na horním konci. Graf tedy neklesá od koeficinetu 1,4, ale např. od 2,5. V každém případě končí někde u 0,2.

Zdroj: Digit-Life

Vodní chlazení – story continues

Výroba chlazení nám zabrala neskutečně hodně času, daleko víc, než bysme čekali. Nějaké problémy se vyskytly prakticky se vším, nejvíce nám dalo zabrat pájení bločků, které ne a ne držet bez průsaků. Nakonec ale vše dobře dopadlo. Podívejte se na některé fotografie z průběhu výroby….

Kliknutím zobrazíte fotografie.