Linux – výhody

V tomto článku se vám pokusím objasnit, jaké myšlenkové pochody mě vedly k tomu, že jsem na svůj počítač jako primární systém nainstaloval Linux.

1. Cena

Hlavním důvodem je samozřejmě cena. Můžete namítnout, že Windows jsou taky “zadarmo” – alespoň pro většinu lidí, ale to s sebou nese spoustu nevýhod. Nemůžete používat automatické aktualizace, semo tamo vám něco přestane fungovat, občas na vás něco vyskočí, a vlastně jenom čekáte až vám BSA zazvoní na dveře. Další, pro dost lidí velký problém tohoto přístupu je, že jste vlastně něco ukradli. Linux tyto problémy nezná. Celý systém je zadarmo, přičemž součástí všech distribucí je kompletní programové vybavení pro běh počítače – dostanete nejenom systém, ale i většinou i Open Office (jakási náhrada Office), komunikační program, spoustu přehrávačů médií… atd. A to co nedostanete si můžete snadno sami stáhnout. Na rozdíl od Windows jste ke kopírování a šíření systému přímo vybízeni.

2. Bezpečnost

O virech, trojanech, spywaru atd. už slyšel určitě každý. Ne, že by Linux tyto problémy neznal, ale rozšířenost této havěti je zde řádově nižší. Já sám provozuji Linux skoro půl roku, bez antiviru a bez firewallu (na Windows se toto rovná sebevraždě) a zatím jsem neměl ani ten nejmenší problém. Sama komunita tvrdí, že tyto programy mají na Linuxu smysl jen v případě, že slouží jako systém pro předávání dat na Windows (tedy např. jako systém na mail serveru). Tím se hladce dostáváme k další věci, kterou na tomto systému mám rád:

3. Komunita

Řešili jste někdy nějaký problém na Windows? Všimli jste si, jak výsledky vyhledávání okupují různé firmy, firmičky a frikulínové, kteří vám nabízejí „odbornou“ pomoc velice „levně“? Linuxová komunita je výjimečná. Máte pocit, že vám váš problém opravdu chtějí pomoci vyřešit. A nedělají z vás přitom hlupáky.

4. Snadnost použití

Ano, čtete správně! Linux má většina lidí zafixovaný, jako systém pro geeks – tedy pro počítačové nadšence. Pravda je ale taková, že po nainstalování je systém daleko uživatelsky přívětivější než Windows. A díky odlišnému přístupu k zabezpečení a k právům uživatelů je velice těžké ho rozhodit.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *