Linux – problémy

V minulém článku jsem se pokusil sepsat výhody, které může nainstalování OS Linux na počítač přinášet. Každá mince má ale i druhou stranu, a pro objektivní rozhodnutí je třeba znát i to, co na Linuxu není zrovna ideální.

1. Instalace

Různé distribuce se stále snaží instalaci co nejvíce zpříjemnit a zjednodušit. Pravda ale je, že instalace Linuxu stále není tak jednoduchá jako instalace Windows. Hlavní problém spočívá v rozdělení disku na partitions a jejich následné přiřazení systému. V této fázi se může velice snadno stát, že díky neznalosti nebo nepozornosti přijdete o cenná data – a vím o čem mluvím, byl jsem jenom jedno kliknutí od vymazání a přeformátování mého oddílu s důležitými daty.
Pokud ale víte co děláte, a pokud si před kliknutím na „Další“ vše ještě jednou překontrolujete, je pravdou, že instalace Linuxu je daleko snazší a hlavně rychlejší než u Windows.

2. Dostupnost aplikací

Linuxové distribuce sice každá přicházejí s ohromnou zásobou programů, které byste mohli při běžném použití potřebovat, ale pokud chcete něco speciálnějšího, máte většinou smůlu. Jedná se o aplikace typu CAD/CAM, aplikace pro 3D modelování atd. S většinou distribucí dodávaný editor GIMP přes nesporné kvality stále za Windowsím Photoshopem zaostává. A takhle je to se vším. A pokud rádi hrajete, máte smůlu dvojnásobnou – opravdu jen málo her jde hrát i pod Linuxem (a ty nativně Linuxové stojí většinou za nic).
Spoustě uživatelů také může vadit, že pro Linux není dostatek placených programů – jedná se většinou o Open source, nebo o freeware – a tím pádem neexistuje uživatelská podpora. Toto je problém i samotného systému – prostě ho nemáte komu hodit na hlavu.

3. Zorientování se v systému

Windows jsou od počátku stavěny jako systém pro začátečníky s počítačem. Linux má sice hromadu funkcí a spoustu nainstalovaných programů, pokud ale chcete konfiguraci nějakého změnit, většinou se tak děje přes příkazovou řádku nebo textové soubory. Jakkoliv je to elegantní a rychlé řešení, začátečníky spíše odradí. (Na druhou stranu stále trvám na tom, že po nakonfigurování je Linux lepší na použití než Windows – takže pokud to někdo udělá za vás …)

4. Nedostatek literatury

Nevím, jestli je to tím, že od uživatelů Linuxu se očekává, že už z principu nechtějí za nic platit, ale na trhu je katastrofální nedostatek literatury o Linuxu. Nemyslím tím pětisetstránkové bichle, které popisují snad všechno co systém umí (těch pár k nalezení je), ale jednoduché příručky pro začátečníky, jakých je pro Windows v každém knihkupectví spousta. Tento nedostatek sice můžete nahradit procházením různých wikistránek a fór, ale dobře napsanou knihu nic nenahradí.

Linux – výhody

V tomto článku se vám pokusím objasnit, jaké myšlenkové pochody mě vedly k tomu, že jsem na svůj počítač jako primární systém nainstaloval Linux.

1. Cena

Hlavním důvodem je samozřejmě cena. Můžete namítnout, že Windows jsou taky “zadarmo” – alespoň pro většinu lidí, ale to s sebou nese spoustu nevýhod. Nemůžete používat automatické aktualizace, semo tamo vám něco přestane fungovat, občas na vás něco vyskočí, a vlastně jenom čekáte až vám BSA zazvoní na dveře. Další, pro dost lidí velký problém tohoto přístupu je, že jste vlastně něco ukradli. Linux tyto problémy nezná. Celý systém je zadarmo, přičemž součástí všech distribucí je kompletní programové vybavení pro běh počítače – dostanete nejenom systém, ale i většinou i Open Office (jakási náhrada Office), komunikační program, spoustu přehrávačů médií… atd. A to co nedostanete si můžete snadno sami stáhnout. Na rozdíl od Windows jste ke kopírování a šíření systému přímo vybízeni.

2. Bezpečnost

O virech, trojanech, spywaru atd. už slyšel určitě každý. Ne, že by Linux tyto problémy neznal, ale rozšířenost této havěti je zde řádově nižší. Já sám provozuji Linux skoro půl roku, bez antiviru a bez firewallu (na Windows se toto rovná sebevraždě) a zatím jsem neměl ani ten nejmenší problém. Sama komunita tvrdí, že tyto programy mají na Linuxu smysl jen v případě, že slouží jako systém pro předávání dat na Windows (tedy např. jako systém na mail serveru). Tím se hladce dostáváme k další věci, kterou na tomto systému mám rád:

3. Komunita

Řešili jste někdy nějaký problém na Windows? Všimli jste si, jak výsledky vyhledávání okupují různé firmy, firmičky a frikulínové, kteří vám nabízejí „odbornou“ pomoc velice „levně“? Linuxová komunita je výjimečná. Máte pocit, že vám váš problém opravdu chtějí pomoci vyřešit. A nedělají z vás přitom hlupáky.

4. Snadnost použití

Ano, čtete správně! Linux má většina lidí zafixovaný, jako systém pro geeks – tedy pro počítačové nadšence. Pravda je ale taková, že po nainstalování je systém daleko uživatelsky přívětivější než Windows. A díky odlišnému přístupu k zabezpečení a k právům uživatelů je velice těžké ho rozhodit.