Poetryreincarnations – Kipling – If

Na Youtube lze najít jeden velice zajímavý kanál zvaný Poetryreincarnations, kde se jeho autor zabývá vkládáním známých básní anglofonních autorů. Ty jsou vždy čteny slavnými herci a jejich přednes je doprovázen videem naanimavaných obličejů básníků. Celé to působí velice hezky, takže pokud holdujete angličtině a alespoň trošku poezii, velice doporučuji kanál navštívit.

Jako ilustraci vkládám velice slavnou „If“ od Rudyarda Kiplinga, která je asi nejoblíbenější britskou básní vůbec.

 

IF you can keep your head when all about you
Are losing theirs and blaming it on you,
If you can trust yourself when all men doubt you,
But make allowance for their doubting too;
If you can wait and not be tired by waiting,
Or being lied about, don't deal in lies,
Or being hated, don't give way to hating,
And yet don't look too good, nor talk too wise:

If you can dream - and not make dreams your master;
If you can think - and not make thoughts your aim;
If you can meet with Triumph and Disaster
And treat those two impostors just the same;
If you can bear to hear the truth you've spoken
Twisted by knaves to make a trap for fools,
Or watch the things you gave your life to, broken,
And stoop and build 'em up with worn-out tools:

If you can make one heap of all your winnings
And risk it on one turn of pitch-and-toss,
And lose, and start again at your beginnings
And never breathe a word about your loss;
If you can force your heart and nerve and sinew
To serve your turn long after they are gone,
And so hold on when there is nothing in you
Except the Will which says to them: 'Hold on!'

If you can talk with crowds and keep your virtue,
' Or walk with Kings - nor lose the common touch,
if neither foes nor loving friends can hurt you,
If all men count with you, but none too much;
If you can fill the unforgiving minute
With sixty seconds' worth of distance run,
Yours is the Earth and everything that's in it,
And - which is more - you'll be a Man, my son!

Englishrussia.com

Pokud bereme ruský národ jako celek, tak se mnou asi většina z vás bude souhlasit, že světu přinesli přeci jenom asi více zlého než dobrého. I to dodnes oslavované osvobození bylo spíše takovou poloviční druhou okupací.

Bereme-li ale jednoho po druhém a zkoumáme o co se zajímají, nebo jaký mají smysl pro humor, tak jsou nám možná bližší než například Američané. Jsou to navíc lidé velice chytří a schopní. Kdoví jak daleko by to byli dotáhli, kdyby neměli takovou smůlu na politické poměry.

Zajímáte-li se alespoň trochu o Rusko, můžete navšívit server Englishrussia.com. V nám Čechům přeci jenom o něco srozumitelnějším jazyce než je ruština psaná azbukou (v angličtině) zachycuje příběhy a obrázky z obyčejného života v Rusku. Nemusíte být zrovna rusofilové (já jím třeba rozhodně nejsem) aby vás jeho obsah zajímal. Je vždycky poučné se podívat, jak to vypadá „tam u nich“. A v tak velké zemi jako je Rusko je k vidění opravdu hodně.

Coca Cola – What Goes Around Comes Around

Jonathan Ross ve svém skvělém pořadu o japonské kultuře zvaném Japanorama povídá v jednom díle o režisérce Nagi Noda, která natočila úžasný videoklip pro zpěvačku Yuki. Nápad se zalíbil marketingu Coca Coly, která Nagi najala, aby pro ní natočila vysokorozpočtovou imageovou reklamu. Hudba v pozadí je od White Stripes. A pamatujte, v reklamně nejsou použité žádné triky – vše co vidíte tam skutečně je. Všichni lidé jsou živí, jen jsou zachyceni zamrzlí v určitém okamžiku.

Tip na stránku – Bash.org

Máte-li rádi „nerd“ humor a ovládáte-li dobře anglický jazyk, může pro vás být zajímavá stránka bash.org. Zachycuje různé vtipné záznamy z chatů, IRC či ICQ a podobných konverzací, navíc je tam i pár vtipů. Na ukázku přikládám pár z těch, které mi připadají nejlepší:

<Axe> I
<Axe> do
<Axe> not
<Axe> know
<Axe> where
<Axe> family
<Axe> doctors
<Axe> acquired
<Axe> illegibly
<Axe> perplexing
<Axe> handwriting;
<Axe> nevertheless,
<Axe> extraordinary
<Axe> pharmaceutical
<Axe> intellectuality,
<Axe> counterbalancing
<Axe> indecipherability,
<Axe> transcendentalizes
<Axe> intercommunications‘
<Axe> incomprehensibleness.

<pihlopase> Jesus Saves
<jbroome> pases to moses, SCOOOOORE

<Tsk> oiuyniyu98h987h89yh87y98yjn987j987y897yhkiuk;““
<Tsk> sorry.. there was a spider on my keyboard.

<Kyuss> how big should disk 1 of neverwinter be?
<JtHM> |<—————————–>|
<JtHM> (not to scale)

<Fooz> In a perfect world… spammers would get caught, go to jail, and share a cell with many men who have enlarged their penisses, taken Viagra and are looking for a new relationship.

 <Ouroboros> Lets play pong!
<tag> |    .
<Ouroboros> .    |
<tag> |  .
<Ouroboros>    . |
<tag> | .
<Ouroboros>      | .
<Ouroboros> Whoops

Pro neangličtináře existuje i podobně zaměřený český server, lamer.cz. I z něj vybírám pár záznamů:

<xxerilane> se mne jen tak restartoval pc
<mmaattyy2> jj neco zkousim

<a> Proboha ja a anglictina – nevis co je: Hints for youtube?
<b> Tipy pro tebe trubko.

Lolcats

Na internetu se poměrně rychle rozšiřují obrázky tzv. lolcats. Jsou to obrázky koček ve vtipných pozicích doplněné nějakým textem v překroucené „kočičí angličtině“. Můžete se podívat na některé z nich.

Na prvním obrázku je kočka pronášející poslední slova Davida Bowmana předtím, než prošel monolitem. Na posledním je potom reakce britských koček na yankey gramatiku koček amerických (znalci poměrů mezi angličany a američany jistě vědí, že tenhle britský pohled je poněkud obecnější a nekončí jen u koček :-) ). Obrázky mezi tím jsou bez komentáře…

lc

Pro další lolcats klepněte sem…

Komentářový spam

Jak zjišťuji, tak na rozdíl od čtenářů si již můj blog velice oblíbili spamovací roboti. :-) Denně mi chodí okolo dvou komentářových spamů. Pokud byste někdo potřebovali „penis enlargement“, tak můžu poslat kontakt ….

Nejvtipnější byl komentář pod článkem oznamujícím obnovení blogu, pod který robot dodal toto: „Very much for a long time searched for article on this theme.Thanks.“, což doplnil baterií linků.

Mailová schránka se mi plnila požadavky na moderaci komentářů, a tak jsem nainstaloval Akismet plugin do WordPressu, uvidíme jak se osvědčí.

Přemoudřelý WordPress

Jak jste si určitě všimli, tento blog je poháněn českou verzí populárního blogovacího systému WordPress. Poslední dobou s ním ale mám takové problémy, že jsem dokonce zvažoval přechod na něco jiného.

Pokud píšete příspěvky obsahující jen text či sem tam nějaký obrázek nic nepoznáte, jakmile se ale snažíte vkládat nějaký html kód a text tak více strukturovat, připravte si pevné nervy. I v režimu „Code“, tedy přímého vkládání html, se WordPress snaží váš zápis přeformátovat tak, aby byl validní. Dochází ale paradoxně k tomu, že váš původní, naprosto validní kód, je vkládáním <p> tagů na nesprávná místa naprosto zprzněn a plný chyb. Navíc nemá cenu se snažit toto nějak obcházet (například umazáváním enterů apod.), WordPress si vždy tvrdohlavě prosadí svou.

Doufejme, že se mi časem podaří najít nějaký plugin, který tuto chybu odstraňuje (s Texy jsem taky přílis spokojen nebyl).  Jediné štěstí je, že prohlížeče zpracují regulérně i kód s chybami (tedy až na Internet Explorer, ale ten nezpracuje korektně ani kód bez chyb).