Talking heads

Osmdesátá léta jsou podle mého z pohledu hudby nejpokleslejším obdobím vůbec. Jednou z mála kapel , které se i dnes dají poslouchat, patří newyorkští Talking heads. Podařilo se jim vytvořit si svůj vlastní avantgardní styl, na pomezí punku, nové vlny a popu. Vůdčí osobností byl David Byrne, později se ke skupině na pár let připojil i veleslavný Brian Eno.

Většina skladeb nese Byrnův nezaměnitelný styl, kterým je výrazná rytmika a silně frázovaný zpěv. Eno pak do skupiny přinesl melodičnost, a i když často snadno poznáte, která část skladby je čí, styly těchto dvou skladatelů se velice dobře doplňují.

Je škoda, že Talking heads jsou tak opomíjení. V záplavě syntetizátorových melodií a "bubnů s ozvěnou" u většiny hitů z osmdesátých let je poslech jejich skladeb doslova svěžím vánkem. Přesto je na většině 80’s megakolekcí nenajdete.

Jako ukázku jsem zvolil píseň Once In a Lifetime, která velice dobře ukazuje polaritu Byrne/Eno. Chcete-li největší hit, najděte si na Youtube skladbu Psycho Killer.


(Video je hostované na YouTube, nenachází se na tomto serveru! Pokud se vám místo něj zobrazí jen prázdné místo, máčkněte F5)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *