Karel Zeman

Není mnoho českých filmových tvůrců, kteří by dosáhli věhlasu i za hranicemi naší země. Jedním z nich je režisér Karel Zeman, který proslul především svými vědeckofantastickými díly na motivy románů Julese Verna. Ačkoliv své nejlepší filmy natočil v padesátých a šedesátých letech, nepůsobí filmy vůbec zastarale. Zeman si vytvořil osobitý styl animace a jeho filmy jsou vizuálně nesmírně zajímavé. Skvělé jsou také dialogy, na kterých se Zemanem spolupracovali například básníci Josef Kainar nebo Františel Hrubín. Nejzajímavější je asi film, který přikládám pod tímto textem a který nese název Vynález zkázy. Jeho příběh je šmrnclý řadou Verneových knih a jeho vizuální stránka věrně kopíruje styl rytých kreseb, které již od prvního vydání doprovázejí texty Verneovek. .

Kromě Vynálezu Zkázy jistě znáte ještě filmy Baron Prášil, Cesta do Pravěku, Magnetová Hora, nebo Na Kometě.

O Zemanově zahraničním věhlasu svědčí i obsah diskusí pod úryvky jeho filmů nahraných na Youtube, kde je jich celá řada. Vynález Zkázy je tam dokonce k vidění celý, rozkouskovaný do osmi dílů po deseti minutách. První díl je k nalezení zde, další pak najdete napravo od videa v boxu podobná videa.  První díl Barona Prášila, rozkouskovaného tentokrát do devíti dílů, je zde – k dalším dílům se dostanete stejně jako u Vynálezu.

//EDIT

Znovu jsem se díval na Barona Prášila a musím říct, že to je jeden z nejlepších českých filmů vůbec. Perfektní hudba, geniální vizuální stránka, nápadité dialogy, skvělý Kopecký, mladičká Jana Brejchová a zajímavý příběh. Jediným mínusem je trošku toporný Toník. Nenechte si tenhle film ujít a z odkazů nahoře si ho pusťte. Nejlépe minimálně dvakrát.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *