O výpalném

Před několika dny jsem si objednal novou flash klíčenku. Zajímal jsem se proto, kolik procent z její ceny tvoří poplatky na autorská práva, které se odvádějí organizaci OSA (běžně používaným termínem pro tyto poplatky je „výpalné“).

Podle nového zákona upravujícího tuto problematiku, se z paměťových karet (kam jsou řazeny i klíčenky) platí 6 Kč za každých započatých 512 MB kapacity, ze svojí 2 GB klíčenky jsem tedy zaplatil 24 Kč. Nezdá se to moc, ale cena celé klíčenky byla 209 Kč, výpalné tedy tvoří přes 11 % ceny! U největších dostupných klíčenek (32 GB) dělá výpalné skoro čtyři sta korun. Cena za GB u flash pamětí navíc klesá doslova volným pádem, doba kdy bude podíl výpalného tvořit přes polovinu ceny není daleko.

Placení výpalného se nevyhnete při nákupu prakticky všeho, na čem lze ukládat či rozmnožovat autorsky chráněný obsah. Kompletní sazebník najdete například zde.

Nehorázné je nejen to, že platí paušálně všichni (i ti kdo nikdy žádný nelegální obsah ukládat nebudou), ale také to, že poplatky se odvádějí soukromé organizaci, jejíž hospodaření nepodléhá veřejné kontrole.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *