Závislost poruchovosti na teplotě u pevných disků

O tom, že s rostoucí teplotou klesá spolehlivost pevných disků ví snad všichni, kdo se o počítače zajímají.  Na jednom serveru jsem našel graf, který vypovídá přesně o tom, jakým tempem očekávaná spolehlivost klesá. Je to poměrně děsivé pokoukání.

graf 

Vysvětlivky:

Životnost zde zastupuje veličina MTBF. Je to hodnota, která udává, jak dlouho trvá, než se porouchá průměrná jednotka daného zařízení. Poskytuje jí obvykle výrobce a udává se v provozních hodinách. Například pokud je u pevného disku udáno MTBF 500 000 power-on hours, znamená to, že z velkého množství kusů daného disku by měla být průměrná doba, než dojde k poruše 500 000 provozních hodin.

Na ose y u grafu je koeficient, kterým MTBF násobíme v závislosti na hodnotách osy x, která udává teplotu. Jednotlivé křivky sledují tento vztah při různých průměrných hodnotách zatížení. Tipoval bych, že u běžně využívaného disku bude hodnota vužití někde okolo 10 – 20 %.

Tento obrázek sleduje závislost u disků s jednou plotnou. S přibývajícími plotnami platí, že se křivky stávají strmější, přičemž hodnoty rostou na horním konci. Graf tedy neklesá od koeficinetu 1,4, ale např. od 2,5. V každém případě končí někde u 0,2.

Zdroj: Digit-Life

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *