Pomplamoose

Dle tvrzení nahrávacích společností je internet díky možnosti ilegálního stahování doslova pohromou pro hudbu jako takovou. Ve skutečnosti je ale spíše pohromou pro hudební průmysl, hudba naopak vzkvétá.

Doposud to fungovalo tak, že to, co se k posluchačům dostane, bylo výhradně určováno nahrávacími společnostmi. Pohříchu to většinou byla průmyslová hudba mladých popových hvězdiček, nebo vyhypovaná alba bývalých superstars, které jsou dnes již dávno za zenitem.

Internet boří zavedené pořádky tím, že do popředí se dostávají skupiny, které byly vybrány „odspodu“. Tedy ty, které se dokázaly prodrat před konkurenci čistě jenom na základě své schopnosti zaujmout posluchače.  Princip je jednoduchý: jste mladá skupina, které své nahrané kousky uploaduje na Youtube nebo podobné služby, a pokud jste dobří, podaří se vám vyvolat vlnu ohlasu a vytvoříte si svojí posluchačskou základnu. Díky všeobecné rozšířenosti internetu přitom je úplně jedno, kde  vaši posluchači jsou, váš dosah je globální. Potom přes svou webovou stránku nebo přes Amazon či iTunes svou hudbu začnete prodávat. Při ceně dolar za písničku a množství podobné konkurence sice zisky na koupi zámku na Loiře stačit nebudou, ale doba, kdy hudebníci vydělávali v přepočtu miliardy už je stejně dávno pryč.

Nesmírně sympatickou věcí je, že kousky takovýchto kapel jsou většinou nahrány v pologarážovém prostředí, bez přístupu k profesionálním nástrojům a hlavně editačnímu softwaru. Skladby jsou tedy trošku neučesané, ale zase působí čerstvě. Netrpí také nesnesitelnou dokonalostí softwarově upravené hudby.

Co je ale nejdůležitější, jsou to skupiny, které doopravdy chtějí hrát hudbu a mají co říct. Nepatří mezi ty, o kterých Frank Zappa hezky řekl, že „si odskočí do studia po cestě ke kadeřníkovi“.

Co mě přimnělo k napsání tohoto příspěvku je americká skupina Pomplamoose, sestávající se ze zpěvačky Nataly Dawn (s krásným „klasickým“ hlasem – a očima) a multiinstrumentalisty Jacka Conteho. Moc hezké jsou jejich originální verze všemožých písniček, ale i jejich klipy, ve kterých vždy vidíte, jak byla skladba natáčena. Pár písniček přikládám pod text.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *