Francisco Tárrega – Recuerdos De La Alhambra

Poslední dobou jsem si postahoval všemožné výběry typu 150 Best of Classical Music, nebo VA Top Classic a byl jsem překvapený, kolik dobrých autorů klasické hudby vůbec neznám. Patří mezi ně i španělský kytarový virtuos a skladatel Tárrega.

Až uslyšíte přiloženou skladbu, nebudete věřit, že jí hraje jenom jeden člověk. Je skvělou ukázkou kytarové techniky tremolo, kde prsteníček, prostředníček a ukazováček hrají velkou rychlostí na jednu strunu, zatímco palec hraje na basové struny zvlášť podpůrnou melodii.

Kvalita vystoupení nahraných na youtube není z ať už technického nebo hudebního pohledu nijak valná, vybírám to, které se mi líbilo nejvíc. Ve videu můžete rovnou přeskočit na 1:25, až od té doby začíná kytarista hrát.

1 komentář: „Francisco Tárrega – Recuerdos De La Alhambra“

  1. Po přečtení vaší stati o vašem vřelém vztahu ke kytarové hudbě, myslím klasice,
    jsem docela překvapen neznalostí takových velikánů a doslova reformátorů kytarové techniky jako byl Francisco Tarrega. Tohoto autora těch nejznámějších kousků musí
    znát nejen studující kytary na celém světě ale i děti z hudebních škol. U nás např.vyšel
    v několika vydáních v edici Kytarová sóla, v roce 84 to bylo již 4.vydání a věřím, že bude vycházet i dále. A cenné jsou i jeho úpravy klas.skladeb pro kytaru. Některé jeho
    věci jsou dostupné i mladým začínajícím. Rád si popovídám i o jiných autorech.
    S pozdravem Mgr.Jaroslav Viknař, Brno.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *