Monty Python's Flying Circus

Seriál: Britské zábavní pořady

Uvědomuji si, že psát fanouškům britského humoru o Monty Pythonech je nošením dříví do lesa. Nezačít jimi by ale zase bylo rouhání.

Cirkus vznikl spojením šesti velmi výrazných komediálních talentů v roce 1969. K již zavedeným dvojicím Cleese/Chapman a Palin/Jones se přidal Eric Idle a americký režisér Terry Gilliam a vytvořili show, jejíž vliv na komedii se srovnává s vlivem Beatles na hudbu. Ve svých skečích používali Pythoni věci dosud neužité, jako výrazně absurdní humor, časté mluvení na kameru, interakci s publikem a další., v četných kulturních referencích se projevilo vysoké vzdělání všech členů. Skeče byly proloženy Gilliamovými nezaměnitelnými animacemi.

Hledat vedoucí postavu by bylo obtížné, vzhledem k tomu, že Pythoni nepracovali dohromady, ale tak, jak do show přišli. Jakousi nejvýraznější postavou byl ale nepochybně John Cleese, nejen jako vynikající komik, ale především jako (spolu)autor jedněch z nejvýraznější skečů (Parot, Cheese shop atd.). Brzký konec pořadu po jeho odchodu to jenom potvrzuje.

Létající cirkus se vysílal od roku 1969 až do roku 1974, celkem čtyři sezóny a 45 epizod. Po jeho skončení ještě skupina natočila čtyři vynikající filmy: And Now For Something Completely Different (1971, znovu přehrané vybrané skeče z Cirkusu), Monty Python and the Holy Grail (1975, parodie na legendu krále Artuše), Monty Python’s Life of Brian (1979, dle mého názoru asi nejlepší film, parodie na život Ježíše Krista) a Monty Python’s Meaning Of Life (1983, má parodovat život od začátku do konce, spíše je ale jakousi další sbírkou skečů).

Osud členů po konci show se dost lišil. John Cleese natočil se svou ženou pořad o jednom zapadlém hotýlku s názvem Fawlty Towers, který svým úspěchem předčil vše od Pythonů (budu o něm ještě psát). Terry Jones a Terry Gilliam se stali filmovými režiséry. Michael Palin několikrát obcestoval svět v rámci svých vynikajících sérií cestopisných dokumentů. Eric Idle se živí (jak on sám přiznává) vykrádáním skečů z Cirkusu a jejich přehráváním na jevištích. Graham Chapman pak účinkoval v několika méně úspěšných pořadech, než zemřel na rakovinu hrtanu. Jeho pohřeb, jehož se účastnili všichni členové a kde měl hlavní proslov John Cleese, byl patrně nejvtipnější pohřbem vůbec (Graham si prý například přál, aby Cleese byl první člověk, co na britském pohřbu v proslovu použije slovo „fuck“ – jeho přání bylo splněno).

O vzniku, trvání a konci skupiny byla natočena jedna epizoda pořadu Comedy Connections. Celkem trvá něco přes dvacet minut, na Youtube je tedy rozdělen na tři části, odkazy jsou zde:

První část
Druhá část
Třetí část

Na konec jsem se pro vás chystal vybrat a vložit svůj nejoblíbenější skeč. Problém je, že jsem se ani po dvouhodinovém přehrávání nemohl rozhodnout, který to je. Vkládám proto alespoň hezkou písničku ze Života Briana a vám radím, abyste si na Youtube dali vyhledat Monty Python (nebo stačí kliknout sem) a zase se jednou pořádně zasmáli.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *